Kim jest stylista jedzeniowy na planie filmowym i kto potrzebuje „speed bucket”?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Czy spędzasz mnóstwo czasu, próbując zrobić idealne zdjęcie swojemu posiłkowi? Czy Twoje konto na Pintereście i Instagramie wypełnione jest fotografiami jedzenia? Oglądając fotki dań, wiesz, co należałoby poprawić, aby prezentowały się lepiej? Wygląda na to, że możesz być świetnym stylistą jedzeniowym!

Nowatorski pomysł na biznes

Stylista żywności odpowiada za to, by jedzenie wyglądało jak najlepiej na zdjęciach, w reklamach, programach telewizyjnych lub filmach. Współpracują zarówno z fotografami, jak i dyrektorami artystycznymi, by koordynować niesamowite ujęcia i układać posiłki. 

W branży panuje ostra konkurencja, jeśli więc chcesz osiągnąć sukces w tym zawodzie, powinieneś zdobyć wykształcenie w gastronomii i sztuce kulinarnej. Oprócz tego powinieneś dysponować wiedzą na temat trendów żywieniowych i stylistycznych. To jednak nie wszystko! Musisz znać teorię barw i zasady kompozycji. Umiejętność gotowania i doświadczenie pozwolą Ci się wyróżnić spośród konkurencji.

Elegancko podany deser
(fot. Brooke Lark, źródło: unsplash.com)

Wyśmienita kuchnia jest ważnym elementem doświadczenia gości w ekskluzywnym hotelu lub ośrodku wypoczynkowym. Styliści jedzenia mogą być zatrudniani przez luksusowe obiekty turystyczne, aby nadać potrawom wyjątkowy charakter. Mogą też przygotować atrakcyjne ujęcia do nowego menu, strony internetowej, materiałów promocyjnych.

Niektóre restauracje również zatrudniają doświadczonych i utalentowanych stylistów kulinarnych. Wspomniani specjaliści współpracują z szefem kuchni, aby przygotować wspaniałe posiłki do sfotografowania.

Czym zajmuje się stylista jedzeniowy?

Stylista jedzeniowy współpracuje z fotografem i specjalistami ds. marketingu, aby zapewnić atrakcyjny wygląd potrawie lub produktom spożywczym. Dzieła ich pracy można zobaczyć w książkach kucharskich, magazynach, reklamach. Wspomniani styliści znają techniki, narzędzia i zasady związane z przygotowywaniem i prezentacją żywności. 

Dużo czasu i wysiłku zajmuje opanowanie przepisów i tworzenie przyciągających wzrok przysmaków. Stylista jedzeniowy współpracuje z fotografem, aby wybrać rekwizyty do dania, takie jak sztućce, talerze, a czasami plamy sosu. Opowiada, jak jego zdaniem ma wyglądać idealne ujęcie. Czasem należy wprowadzić minimalne zmiany, by przedstawić walory estetyczne potrawy. Co ciekawe, niektóre dania naprawdę ciężko jest sfotografować. Mrożonki stanowią ogromne wyzwanie ze względu na ich konsystencję. Wielu stylistów kulinarnych lubi pracować nad hamburgerami, sałatkami i kolorowym jedzeniem. 

Jak pracuje stylista kulinarny?

Naleśniki z czekoladą i truskawkami
(fot. Whitney Wright, źródło: unsplash.com)

Wspomniani specjaliści spędzają dużo czasu na stylizacji i dostosowywaniu potraw przedstawionych na zdjęciu. Fotograf rejestruje każdy mały obrót marchewki lub zmianę struktury makaronu. 

To profesjonalista kulinarny, który przygotowuje potrawy do fotografii, filmów, seriali lub programów telewizyjnych. Znają szereg przydatnych technik, dzięki którym posiłki wyglądają doskonale, nawet jeśli oznacza to zastąpienie syropu do naleśników olejem silnikowym. 

Dobry stylista kulinarny nie tylko pomysłowo układa jedzenie. Często musi też zadbać o dobry smak potraw. Na przykład podczas przygotowywania dań do reklam, pokazów kulinarnych lub filmów nie można polać naleśników olejem silnikowym. W końcu aktorzy będą musieli zjeść przygotowaną potrawę. 

Jakie sztuczki zna stylista jedzenia?

Lody
(fot. Cheng Qi Huang, źródło: unsplash.com)

Wyobraź sobie, że przeglądasz magazyn o gotowaniu i znalazłeś artykuł o lodach. Towarzyszy mu zdjęcie, na widok którego cieknie Ci ślinka. Możesz na nim zobaczyć lody czekoladowe i waniliowe podawane na gorąco w matowym, szklanym pucharku. Co ciekawe, w rzeczywistości może to być gałka ziemniaczanego puree lub mieszanka syropu kukurydzianego, cukru i tłuszczu piekarskiego. Te lody są zbyt piękne, aby były prawdziwe, a to wszystko za sprawą utalentowanego stylisty jedzeniowego.

Najtrudniejszą częścią pracy każdego stylisty żywności jest wiedza, jak poprawić wygląd jedzenia, jeżeli w rzeczywistości wygląda mało atrakcyjnie. Przydadzą się tu różnego rodzaju sztuczki. Oprócz umiejętności profesjonalista powinien dysponować niezliczonymi narzędziami i substancjami, które podkreślą walory estetyczne posiłku. Niektórzy styliści specjalizują się w określonych produktach spożywczych, takich jak lody, czekolada, wypieki, mięso, sałatki.

Zdjęcie główne artykułu: fot. Paula Vermeulen, źródło: unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*